Årets Billede 2022Adeligt besøg i OFA
Af Erling C. Hollmann.

Dommer i Årets Billede 2022 var nemlig ikke mindre end Kammerherreinde Susanne Vind fra Sanderumgård. Det var nu ikke i denne funktion vi havde valgt Susanne Vind, men mere fordi hun også selv er en ivrig fotograf. Motiverne finder hun bl.a. lige uden for hoveddøren, i "Den Romantiske Have", som parken omkring Sanderumgård kaldes.

Sjældent har vi mødt en dommer der var så åben overfor vores billeder. Billederne blev kommenteret meget positivt og flere gange hørte vi Susanne udtrykke respekt for vores kreativitet; ofte med lidt misundelse over at hun ikke selv frembragte lignende resultater i sin fotografering. Alt i alt en meget positiv oplevelse at have Susanne som dommer, tak for det.

Vinder af Årets Billede 2022 blev Kåre Selvejer med et skud fra den portugisiske kyst. Et billede med masser af detaljer og hvor nogle små personer på toppen af klippen er med til at sætte størrelsesforholdet. Velfortjent placering.

Der kan i sagens natur kun være en enkelt placering i Årets Billede, men lad os også nævne de 2 billeder der var tæt på toppen og som ifølge Susanne Vind var meget ligeværdige: På en 2. plads finder vi Erling C. Hollmanns billede fra Skallingen og på 3. pladsen Sten Sagens billede fra Cisternerne.

Årets billede 2022, 1. plads, autor: Kåre Selvejer. Titel: Cabo Sardao, Klipper i aftenlys.

Billederne herunder var tæt på at blive Årets Billede 2022

Årets Billede 2022, 2. plads, autor: Erling C. Hollmann. Titel: Skallingen.

 

Årets Billede 2022, 3. plads, autor: Sten Sagen. Titel: Ventende pige.

Årets Billede 2021


2021 tænker du - er de ikke sent ude i OFA?
Men nej, det hedder 2021 da det er medlemmernes bedste billeder fra 2021, der dyster mod hinanden i starten af 2022.

Årets Billede er traditionelt det første arrangement i OFA-året. I 2022 fik hende der Corona dog igen lavet om på det. Stigende smittetal og en ny variant gjorde, at denne klubaften blev forsinket en uge og tilmed afholdt virtuelt. Men det fungerer nu også ganske udmærket - omkring 15 af OFA´s medlemmer loggede på Skype og hørte og så dommer Søren Olsen give kommentarer til alle indleverede billeder. Hvis navnet siger dig et eller andet, er det ikke så mærkeligt. Søren har nemlig været medlem af OFA i mange år og har også sat sit præg på det sort/hvide fotografi i både de lokale konkurrencer og de landsdækkende konkurrencer i SDF-regi. Søren tog sin opgave alvorligt - alle billeder fik en grundig gennemgang og spændende kommentarer på indhold, udtryk og ikke mindst på, hvad Søren Olsen personligt fik ud af billedet. Men det hedder jo Årets Billede, med tryk på ental - til det havde Søren denne bemærkning:

"Jeg måtte træffe et umuligt valg fordi billede nr. 138 (Autor: Ebbe Rosendahl) lige så godt kunne have været placeret på 1. pladsen. Det er et meget rent og køligt abstrakt billede. Det står utroligt stærkt i sin stramhed og i sin enkelhed. Der er få elementer, få farver og elementerne ligger i stort set samme frontale plan. Det var det rent billedmæssige, men når man begynder at tænke over billedindholdet, så bliver det ikke så enkelt. Så bliver det noget med at, når vi dør, så efterlader vi os et puslespil af elementer til de efterladte. Et puslespil, hvor der altid vil være mange, manglende brikker, så puslespillet altid vil forblive ufuldendt og gådefuldt. Jeg synes det er et fantastisk smukt billede."

Derefter gik vores dommer videre med at beskrive vinderbilledet:

"Billede nr. 140, titel: HCA Show i Munke Mose.
Ligesom det foregående billede er det også et enkelt billede, med få fremtrædende elementer. Der er mørke og der er lys. Der er tåge og klarhed. Varme og kølige farver. To kegler, hvor der i den ene er en menneskefigur, som er reduceret til prototypen på et menneske: KROP, HOVEDE OG HAT. Mennesket som står i de to lyskeglers krydsfelt skal finde sin plads og sin vej i de få rumlige muligheder som billedet giver. Det er også værd at bemærke, at foroven er der røde farver og forneden grønne farver og altså komplementære farver. Et meget originalt billede synes jeg, så tillykke til autor med førstepladsen."

 
Ebbe Rosendahls billede der næsten blev nr. 1, ses her til højre. Autor til vinderbilledet var Poul Chr. Jensen og hans billede ses herunder.

 

Autor: Ebbe Rosendahl. Titel: Gravsten.

Årets billede 2021, autor: Poul Chr. Jensen. Titel: HCA-show, Munke Mose.

Da Søren Olsen var medlem af OFA, var han kendt som "Det analoge fotos mester", så det kom som en overraskelse for de fleste, at Søren kunne fortælle, at han i dag fotograferer med digitalt kamera og redigerer sine billeder i Photoshop. Interessen er bl.a. på makrofotografi, ofte fotograferet i hjemmet, med naturligt lys fra et vindue. Oven i købet kunne Søren lære os om en teknik, der nok ikke var nogen af os der kendte. Det var noget med et sort lag der blev lagt henover billedet og fjernet igen med pensel. En spændende teknik, som kan ses på et par af billederne herunder. De er alle 3 resultater af Søren Olsens tryllerier.

Endnu en gang måtte vi ty til den alternative måde at mødes på, nemlig via Skype. Årets billede er traditionelt den normale start på klubåret, i år dog lidt senere end vi plejer. Fotograf og tidligere OFA-medlem Jan Igaard havde vi bedt om at bedømme de indsendte billeder og kommentere online på dem. Alle billeder fik en kommentar med på vejen og måske også et par gode råd til at forbedre dem. Om man så vil vælge at følge dem eller ej er op til den enkelte - dommerhvervet er og skal være en subjektiv rolle.
Efter gennemgangen blev vinderen kåret, den samme for andet år i træk, nemlig René Jensen med billedet af et hus på en næsten øde ø. Der blev klappet af René fra de OFA-medlemmer der var logget på og derefter viste Jan Igaard nogle billeder fra sit fotografiske virke, heriblandt dette droneskud af "Harry Potter Broen" i Skotland:

Skype
Skærmdump fra Skype, foto: Jan Igaard.Herunder ses de tre øverst placerede billeder i årets første konkurrence:

aaretsbillede2020 1
Årets billede 2020, 1. plads, autor: René Jensen. Titel: Lonely House.
Dommerens bemærkninger: Voldsomt lækkert billede med enormt megen ro og æstetik. Virkelig sprød sort/hvid konvertering og gode linjer, der både fører hen til huset og fra kant til kant. Fint med de små hvide toppe på bølgerne.

René Jensen fortæller om sit billede:
Maybritt og jeg var på Agersø med Jernbanernes Fotoklub. Turen rundt på øen var på ladet af en vogn som blev trukket af en traktor. Derfor fik vi set det meste af Agersø, da chaufføren var flink til at lave fotostops og dele ud af viden og sikkert også røverhistorier beregnet til turister á la os.


aaretsbillede2020 2
Årets billede 2020, 2. plads, autor: Søren Wulff. Ingen titel.
Dommerens bemærkninger: Super dejligt billede bortset fra, at det kæntrer lidt og er lidt kontrastløst. Kompositionen er rigtig fin, og der er super balance mellem forgrund, hovedmotiv og baggrund.


aaretsbillede2020 3
Årets billede 2020, 3. plads, autor: Erling C. Hollmann. Titel: The Road Less Travelled.
Dommerens bemærkninger: På en og samme tid dramatisk og roligt billede, helt tidløst fordi det trækker mig godt tilbage i tiden. Jeg får lyst til at følge bondemandens spor for at se, hvad der er for enden af markvejen. Det er et dejligt billede som lige så godt kunne være et fint maleri.


Vinderen af Årets Billede 2019, René Jensen beskriver sit vinderbillede således:

Årets Billede 2019 blev mit "Forest Art" som dommeren René Linnebjerg fra Midtfyns Fotoklub valgte i det meget skarpe felt af gode billeder, dejligt.

Fotograferet i Portugal i en brandskadet skov, hvilket vi så en del af. Uhyggeligt og trist, men meget fotogent.

Taget i modlys og tilføjet effekter i Photoshop og Topazaaretsbillede2019
Årets billede 2019, autor: René Jensen. Titel: Forest Art.

Vinderen af Årets Billede 2018, Erling C. Hollmann fortæller om sit vinderbillede:

"I 2018 var vi på ferie i Skotland, hvor vi havde fundet vores overnatningssteder på airbnb. Et af stederne lå i en lille landsby, lige på kanten af højlandet, som hed Brig o' Turk. I nærheden af hytten, vi boede i, lå en dæmning der havde skabt en kunstig sø til at sikre vandforsyningen til Stirling. Vi havde set i brochurer, at der skulle være en lille ø i søen, hvor det lignede, at træerne groede op af vandet. Derfor skulle det være en destination for en hike i det skotske landskab. 2018 var, hvis nogen kan huske det, et meget tørt år - også i Skotland, så den lille ø var blevet meget større, da vandstanden var mange meter under det normale. Det gjorde dog ikke motivet ringere og måske også mere originalt end det vi havde set i brochurerne. Ihvertfald faldt det i dommeren, Gilboa Levis' smag, da han valgte det til at være Årets Billede."


aaretsbillede2018
Årets billede 2018, autor: Erling C. Hollmann. Titel: Ø i Glen Finglas Reservoir.

Årets billede 2017

 

Årets første klubaften har, så længe jeres webmaster kan huske, været viet til konkurrencen "Årets billede". Her afleverer klubbens medlemmer det ene billede som de synes repræsenterer deres produktion i det forgangne år. En dommer kigger billederne igennem henover jul og nytår og kommer så i klubben for at afgive sin dom på denne første klubaften i 2018.

I år var dommeren John Rasmussen, som I måske kender fra vores Facebook-gruppe. Her lægger han jævnligt billeder op til vores store fornøjelse.
John har i mange år arbejdet på TV2, bl.a. som redigeringstekniker. Han lagde heller ikke skjul på, at han vægtede billeder, som fortalte en historie, højt. Gennemgangen af vores billeder var yderst velforberedt og relevant. Ikke mindst kom der mange konstruktive kommentarer til billederne. Vi siger tak til John, som vi kun kan anbefale som dommer til andre klubber i Danmark. Det er selvfølgelig op til John om han ønsker at udføre dommerjobbene :-)

Alle billeder fik en kommentar med på vejen og det var først til sidst at John afslørede hvilke tre billeder der lå i top - selvom vi måske nok havde fået en mistanke undervejs.

• På 3. pladsen finder vi Sten Sagen med sit billede af 2 mænd der intenst studerer en ung kvinde, der venter på at komme ind på et toilet. Et billede der umiddelbart ser ud til at være taget under sydlige himmelstrøg, men som ved nærlæsning nok er taget i Odense.

• På 2. pladsen Erling C. Hollmanns billede af museumsgæster til Sam Shaw - udstillingen på Brandts. De ivrige gæsters bevægelser er fastholdt i et langtidseksponeret mobilfoto.

• På 1. pladsen har vi Nicolai Godvins billede af sønnike der plasker rundt i en stor boble på vandet. En velfortjent placering til et billede med mange visuelle lag og et billede som man kan bruge megen tid på at studere.Og her ses Nicolai med sit bevis på, at han har lavet det bedste billede i 2017: et isbjerg med inskription. Et stort tillykke herfra.